Varför ditt företag ska ha flera, nischade konton på Twitter.


Inlägget är skrivet av Fritjof Andersson, Gästbloggare på dasilvadig.

De flesta företag som börjar med Twitter har ett konto, inte flera. Frågan jag vill ställa till dig är: är alla dina kunder intresserade av precis allt du har att säga, eller kan det vara läge att göra en intressentsegmentering och sen skapa flera, nischade konton?

Fördelar med att ha flera konton
Jag ska gå rakt på vinsten med att ha flera olika, nischade konton på en och samma social medieplattform: det är en stor skillnad mellan om någon följer dig på Twitter eller Facebook, och att någon LYSSNAR på dig på Twitter eller Facebook.

Om du har ett nischat konto som ger intressenten just den information hen vill ha, rätt paketerad och vid intervall som intressenten gillar – då lyssnar hen. Om du har många olika produkter eller verksamhetsområden och kommunicerar alla dem via samma konto till flera olika målgrupper så måste kunden själv filtrera informationen, vilket gör den till mindre intressant brus.

Om du till exempel följs på Twitter av en person som följer 2000 andra konton, men inte är med på den personens twitterlistor, då finns du inte för den personen. Om du däremot har ett nischat konto som ger personen exakt det hen vill ha så kanske, kanske du kvalar in till listan av konton som personen faktiskt lägger tid på att läsa.

Nackdelar med att ha flera konton
Nackdelen är framför allt att du inte får ett stort, starkt och tydligt konto för ditt företag. När ett konto med stort antal followers har det enklare att dra till sig fler följare, bara på grund av sin storlek.

En närbesläktad nackdel är att det blir det enklare för andra att skapa fakeade konton. Om en kund söker efter ditt företag på Twitter och hittar ett antal olika konton, varav en del är officiella konton och en del är fakekonton, så är det inte uppenbart vilket hen ska välja.

I och med att fyra femtedelar av all kommunikation över Twitter sker via Twitter.com, kan du lösa det till stor del genom att ha en bakgrundsbild på alla dina konton där du skriver ut vilka de andra officiella kontona är.

Tre företag med tre helt olika strategier
1. SJ: 1 Twitterkonto
Många av SJs kunder är intresserade av samma sak, när tågen går och tjänsterna kring tågen. Media har ofta samma vinkel, så det är logiskt för SJ att ha ett enda konto på Twitter.

2. Telia: 2 Facebooksidor
Telia har två huvudsakliga Facebooksidor, de har valt att dela upp i två segment baserat på ålder, under 25 och över 25 år gammal.

3. Dell: 34 Twitterkonton
Dell har differentierat sin kommunikation över Twitter till ett stort antal olika konton, både baserat på typ av produkt och på land.

Det här är inget nytt
Inom marknadsföring så är det här ju inte direkt någon nyhet, det har varit känt ett bra tag nu att det är en bra idé att göra kundsegmenteringar. Så jag tycker att det är förvånansvärt att inte fler företag har flera, nischade konton på de sociala medieplattformarna.

Utgå ifrån intressentsegmenteringen
Huruvida du ska ha flera konton eller inte beror mycket på hur din intressentsegmentering ser ut. Vänder du dig enbart till ett enda intressentsegment så är det ganska enkelt: skaffa inte flera olika konton.

Men det är ju ovanligt att ett företag har bara ett intressentsegment, åtminstone kommer företaget ha å ena sidan kunderna och å andra sidan media. Men om du dessutom har flera olika segment av leverantörer, partners, konkurrenter och, framför allt, kunder, så kan det vara värt att överväga att ha flera, nischade konton.

Här måste jag lägga in en liten reflektion när det gäller segmentering av kunder: syftet med att över huvud taget göra en kundsegmentering är, hur fult den än låter, faktiskt att sälja samma produkt till olika kunder med olika argument och för olika pris.

Så, har du en intressentsegmentering, börja med att utgå ifrån den. Den är guld värd.

Jag heter Fritjof Andersson, jag är marknadsstrateg och konsult inom sociala medier. Jag driver bland annat Social Business där hittar du fler artiklar med fokus på affärsnyttan med sociala medier. Kontakta mig gärna.

Annonser
 1. Riktigt intressant läsning, tusen tack för denna! Helt klart värt att tänka på, nästa vecka blir det ett skapande av segmentering!

  Mvh
  Anton

  • Hej Anton,

   Kul att du gillade artikeln. Jag hoppas att din segmentering har kommit igång bra!
   Btw, jag hittade några riktigt snygga case till min iPad i UF-butiken…

   God Jul,
   Fritjof

 2. Jättebra artikel! Det är sant det du säger – jag vet själv hur jag använder Twitter och föredrar också att följa nischade Twittrare, för då vet jag vad jag får helt enkelt. På vårt företag så är vi för få för att kunna bemanna flera Twitterkonton, så vi ska börja köra istället med en mer bred approach på vårt företags Twitterkonto. Däremot så har vi alla som jobbar här privata konton där vi ofta Twittrar om våra expertområden, och det ger egentligen mer eller mindre samma effekt som att ha flera konton för företaget.

  • Hello Elissa,

   Tack så mycket!
   Och du har helt rätt, jag hade ju faktiskt inte tagit med i artikeln hur medarbetarnas privata konton kompletterar företagets officiella Twitternärvaro. Bra poäng där.

   //Fritjof

  • sofia
  • 11 januari, 2011

  Mycket intressant läsning. Jag håller som bäst på att övertala arbetsgivaren om att få skapa en facebooksida och har tänkt precis som du skriver här. Kommer att hänvisa till dina ord om det behövs. 🙂

  • Hej Sofia,

   Inga problem, hänvisa till mig du 🙂
   Om din VD/marknadschef är skeptisk mot att starta en facebooksida så kan det vara så att det bästa argumentet inte är att visa fördelarna utan är att visa alternativkostnaden, alltså om företaget _inte_ startar en facebooksida så riskerar vi att X händer och det kommer att kosta Y kr.

   X kan vara t.ex. att att konkurrenterna skapar en närmare relation med kunderna, eller att kunderna skapar en egen facebookgrupp där de diskuterar ert företag – en grupp som din chef då har noll kontroll över…

   Solsken,
   Fritjof

 1. 15 december, 2010
 2. 8 februari, 2011
 3. 4 april, 2013
 4. 16 januari, 2015
  Trackback from : dj hire sydney
 5. 16 januari, 2015
  Trackback from : mobile-dj-hire
 6. 18 januari, 2015
  Trackback from : Wat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: