Hur stor blir den indirekta påverkan av Googles nya algoritm?


Google har nyligen genomfört en stor algoritmförändring. Magnus Bråth skriver om det här i sin blogg och Googles uttalande i den officiella bloggen läser du här. Den är på engelska men Michael Bingmert bjuder på en svensk översättning här.

Den nya algoritmen kommer att slå hårt (definitionsfråga) på webbsidor med duplicerat innehåll och framförallt dem med enbart duplicerat innehåll. Med duplicerat innehåll menas exakta textkopior från andra webbsidor. Anledningen är att man vill trycka ned content farms (webbsidor som vill fånga upp stora sökvolymer för att generera klick och tjäna pengar på annonser) i Googles träffresultat. Men det finns också webbsidor med duplicerat innehåll av ”godartat form”, exempelvis onlinekataloger såsom Hitta och Eniro. Eller Lokaldelen som har ett svagare varumärke och som får lejonparten av sin trafik från god indexering på Google. Ett annat exempel är nischade sökkanaler såsom Konferensguiden, Restaurangguiden eller Spaweekendhotell.

Dessa typer av webbsidor presenterar information om företag på ett eller annat sätt. Det som orsakar att dessa webbplatser ligger i farozonen till att påverkas negativt är att information som produceras många gånger inte är unik utan kopieras från företagets webbsida. Ingen vet hur mycket dessa webbsidor egentligen kommer att påverkas men är det tillräckligt för att börja ställa krav på unikt material från kunden? Det borde ju alla tjäna på eftersom indirekt kommer länkarna från dessa webbsidor tappa i kraft och därmed inte leverera lika god effekt för dig som medverkar på dem. Hur stor den indirekta påverkan skulle kunna vara skulle jag väldigt gärna vilja ha en spekulation på. Så jag vänder mig till alla SEO experter där ute, vad tror ni?

Annonser
 1. Jag tror det är ett gäng receptsajter som kommer åka, då många bara scrapar recept. Olika svenska mashups som kartsajter.

  Hitta och Eniro ligger också i riskzonen. DOck har de oftast en grym länkstruktur och få annonser på sajten. Det talar för dem men som sagt, det finns en risk.

  Det finns cokså ett antal sajter som scrapar pressreleaser, de åker nog också.

 2. ja det här är lite skrämmande, nu har jag inte allt för många contentfarms, men ändå så tror jag vi kommer att se stora skiften i serpen framöver.

  Lyckligtvis har jag funnit en källa för välskrivet billigt content på svenska 🙂 Vilket gör att man kan varva automatiserade inlägg med reelt content och därigenom förhoppningsvis undvika att bli utkastad/nedflyttad.

  Vänligen,
  Fredrik Näs

  • Tack Fredrik för din kommentar. Låt mig gärna veta hur det påverkar dig framöver. Intressant. /Charlotte

 3. Nu har jag inte sett någon rapport från USA än hur länkarna påverkas och om värdet av dem verkligen sänks även om sidan de ligger på sjunker.
  Ligger man tungt med länkar på den typen av sidor och det är den enda länktillgången kan det kanske ge en effekt.
  Men tar man bort länkar helt till en sida så brukar länkeffekten klinga av över tid och den tiden kan vara lång.

  Nu är några av de sidorna du tar upp som exempel inte initierade av kunder. Utan det är rena affiliatessidor som återger beskrivningen som finns i affiliateprogrammet. Finns ett antal sidor inom olika områden med den principen.
  Så där har egentligen slutkunden inte så mycket med den duplicerade texten att göra. Utan det är upp till den som har sidan att för sin egen skull formulera om texterna.
  För redan nu så hamnar en hel del av de där sidorna vid olika sökningar under ”Vi har uteslutit vissa svar…”

  • Hej Urban, tack så mycket för din kommentar och värdefull tolkning av den nya algoritmens indirekta inverkan. Jag tror som du men det ska bli intressant att se framöver hur det verkligen blir. /Charlotte

   • Har själv en sådan där affiliatesida som du har exempel på. Helt annat område dock men alla länkar där går till affiliateprogrammet och inte till någon slutkund.Så för slutkunden innebär det ingenting eftersom någon/några sidor kommer finns kvar och generera sales/leads i alla fall.
    Hade iof för duplicate content-risken börjat skriva om texterna redan men blir nog till att öka takten på det nu.
    Annars ligger nog den webbplatsen i farozonen också.

 1. 26 januari, 2015
  Trackback from : wedding dj perth
 2. 27 januari, 2015
  Trackback from : dj hire perth
 3. 30 januari, 2015
  Trackback from : dj hire melbourne
 4. 5 februari, 2015
  Trackback from : dj hire sydney
 5. 25 april, 2018
  Trackback from : goi luoi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: